EDUCACIÓ DENTAL

Educació Dental i Higiene Bucal

El raspall de dents és el primer pas per a mantenir unes dents i unes genives saludables per a tota la vida.

El raspallat correcte necessita com a mínim 5 minuts i és important raspallar-se les dents després de cada àpat. Si les genives estan inflamades, sagnen,… aleshores es necessita més estona per poder arribar a curar-les. De les tres raspallades que s’haurien de fer al dia , la més important i efectiva és la d’abans d’anar a dormir, perquè ens manté la boca neta durant moltes hores. Per a raspallar les superfícies externes de les dents , inclinar 45º el raspall respecte la dent i intentar que les puntes del raspall s’insinuïn cap a dintre la geniva. En aquesta posició fer un petit moviment vibratori i circular ( que és el moviment que de forma automàtica realitzen els raspalls elèctrics) . Per netejar les cares internes de les dents anteriors és molt útil agafar el raspall verticalment i fer moviments amunt i avall i vibratoris. També es necessari fer un raspallat de la llengua per deixar-la ben neta.

És molt important mantenir el límit de la geniva amb la dent ben net per evitar la gingivitis i la malaltia periodontal (piorrea). La gingivitis és una inflamació de la geniva que fa que tingui un aspecte engrossit i envermellit.

La periodontitis és una infecció del solc gingival i dels teixits que envolten la dent, que cursa amb inflamació, envermellint-ne i fen sagnar les genives, i pèrdua de l’os i mobilitat que subjecta la dent. Ambdues malalties són indolores i, és per això, que moltes persones quan se n’adonen del problema que tenen ja és massa tard perquè ja s’han perdut vàries peces per mobilitat.

Consells

  • Utilitzar el fil de seda o altres aditaments o productes específics segons cada cas personal.

  • Si mai no li han ensenyat a raspallar-se les dents, convindria que fes una visita al dentista. Mai se sap com de malament es raspalla un les dents fins que no l’ensenyen a fer-ho correctament.

  • Si té càlcul dental (sarro) enganxat a les dents és convenient fer una higiene professional, perquè aquest càlcul dificulta la bona higiene del solc gingival i dels espais interdentals

  • Si té les genives inflamades o li sagnen també és convenient visitar al dentista per a controlar aquests punts i eliminar la malaltia.